Vegan voorraadlijst
Basis vegan voorraadlijst
Als je plantaardig kookt dan is het handig om een aantal producten in je vegan voorraadkast te hebben. Hieronder vind je een basis vegan voorraadlijst. De meest belangrijke zijn 'vet' gemaakt.
Als je een product koopt kijk dan op de verpakking of het vrij is van melk, ei, honing of dierlijke E nummers. Melkzuur zorgt vaak voor verwarring, melkzuur dat in de voedingsindustrie wordt gebruikt als toevoeging is altijd van plantaardige bron. Op de websites van Vegan Wiki en Bonusvegan kun je ook kijken of het product vegan is.
Wil je tips en adviezen voor een gezond vegan eetpatroon? Lees dan de 10 adviezen en download gratis de infographic.
Voorraadlijst voor je vegan (koel-vries) voorraadkast
- vitamine B12
- lijnzaadolie (koud gebruiken)
- rijstolie of koolzaadolie (om in te bakken, wokken en frituren)
- vloeibare plantaardige margarine
- tofu, tempeh en silken tofu
- zoete aardappels en aardappels
- zeewier producten
- edelgistvlokken
- agar agar (dit is een vervanging van gelatine)
- allerlei soorten peulvruchten zoals kikkererwten, limabonen, kapucijners, witte bonen, kidney beans en rode linzen
- quinoa, seitan, havermout, volkorenbrood, bulgur, rode rijst (smaakt wat naar noten), zilvervlies rijst, allerlei volkoren pasta's, volkoren couscous en boekweit
- noten, bijvoorkeur ongezouten, bijvoorbeeld walnoten, cashewnoten en hazelnoten
- plantaardige 'melk', yoghurt', 'slagroom', 'kookroom' van soja, amandel, haver en rijst, haver fraiche, Violife Creamy Original, Alpro Cuisine en Alpro Barista Oat, heerlijk om cappuccino te maken
- hartig broodbeleg zoals hummus, plantaardige paté of filet a l'americain
- zoet broodbeleg zoals jam, pindakaas en appelstroop
- kaasvervangers, probeer hier zelf een aantal verschillende merken uit. Ze worden steeds beter maar lang niet alles is echt smakelijk. Let ook goed op de hoeveelheid kokosvet. Kokosvet bevat veel verzadigde vetten. Veel vegan Parmezaanse kaas vervangers zijn wel erg lekker. Tips: Nature & Moi Camembert.
- maïzena, kikkererwtenmeel, volkorenmeel, bakpoeder, baking soda, bakkers gist
- vleesvervangers, met mate gebruiken. Let goed op de hoeveelheid verzadigde vetten. Gebruik liever andere eiwitbronnen zoals peulvruchten
- smaakmakers en sausen zoals zwart zout (kala namak - voor ei smaak), liquid smoke (voor een rooksmaak), tahin (sesampasta), gejodeerd kaliumzout, groentebouillon, miso (bouillon pasta), Bio Today bouillon powder chicken (kip)smaak, vegan mayonaise, currysaus, ketchup, curry pasta’s, ketjap, vegan pesto
- zaden en pitten zoals gebroken lijnzaad, chiazaad, pijnboompitten, sesamzaadjes, pompoenpitten en maanzaad
- groenten, vers, conserven en diepvries, jackfruit, uien, pompoen, tomatenpuree, tomatensaus
- vers fruit, zoals citroenen en bananen
- kruiden zoals kurkuma (geelwortel), gemberwortel, koriander, basilicum, oregano, peper, uienpoeder, chilipoeder, paprikapoeder, kaneel, laurier en knoflook
Keukenapparatuur:
- keukenweegschaal
- staafmixer (voor vloeistoffen (shakes) of zachte producten zoals gekookte kikkererwten)
- chopper/hakmolen (voor het fijn maken van droge producten zoals cashews)
- blender
- een contactgrill, ideaal om even groenten of tofu te grillen, leg de groenten/tofu 5 tot 10 minuten tussen bakpapier
- een airfryer kan ook een goede aanschaf zijn, je kan hiermee bijvoorbeeld heel makkelijk zonder boter of olie plakjes tofu bakken in 10 minuten
- veel recepten op internet werken Amerikaanse en Engelse maten en het is handig om een setje maatlepels (teaspoons en tablespoons) aan te schaffen. Hierdoor voeg je altijd dezelfde hoeveelheden toe. Voor een paar euro overal te koop.