Hier staat een overzicht van de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen. Er is gekeken naar het aantal eiwitten per 100 gram, dat is het getal wat er achter staat.
1. Zaden: hennepzaad (33), zonnebloempitten (27), pijnboompitten (27), pompoenpitten (25), sesam (21), lijnzaad(20), chiazaad (17)
2. Noten: pinda(kaas) (26), amandelen (20), pistachenoten (20), cashewnoten (16), walnoten (14), hazelnoten (14), paranoten (14), pecannoten (9)
3. Peulvruchten onbereid: lupine (25), groene erwten (23), limabonen (23), sojabonen (22), linzen (21), kikkererwten (21), kapucijners (21), bruine bonen (21), witte bonen (21). Voor doperwten bereid is het 23.
4. Granen en pseudogranen onbereid: seitan (22), quinoa (16) havermout (14), couscous (13), spelt (13), tarwe (brood-pasta) (12), rijst (10), bulgur (10)
5. Sojaproducten: tofu (13), tempeh (12), sojamelk (4), sojayoghurt (4)
Eiwitten (proteïne) zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Eiwitten kun je zien als een lange ketting van verschillende aminozuren. Er zijn 22 verschillende aminozuren waarvan er 9 essentieel zijn, dit betekent dat je lichaam die niet zelf kan maken en dat ze dus uit je voeding moeten komen. Essentiële aminozuren zijn histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Een belangrijk aminozuur is lysine wat in ruime mate voorkomt in peulvruchten, soja, seitan en pinda's.
Soja, quinoa en boekweit bevatten eiwitten met alle benodigde aminozuren en worden daarom volwaardige eiwitten genoemd. In de juiste hoeveelheid zijn ze dus prima vleesvervangers. Van quinoa heb je ongeveer 1350 gram per dag in bereide vorm nodig om aan je dag hoeveelheid van eiwit te komen en van boekweit 1980 gram. Soja waarvan je met 520 gram per dag al aan de juiste hoeveelheid eiwit komt lijkt dus de ideale eiwitbron. Soja is lactosevrij is en is rijk aan ijzer, magnesium en calcium en bevat ook omega 3-vetzuren wat een gunstig effect heeft op hart- en vaatziekten. Er is veel onderzoek gedaan naar sojaproducten waar zowel positieve als negatieve effecten beschreven worden. De resultaten uit onderzoeken die gedaan zijn met soja producten zijn niet eenduidig en de resultaten op de gezondheid dus ook niet. Wetenschappelijk is nog maar weinig bewezen, aldus de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (ESFA), die meer dan 20 claims over soja hebben onderzocht. Soja is een goede eiwitbron, maar het is niet verstandig om voor je eiwit inname alleen soja te gebruiken.
De meeste granen, peulvruchten, noten en zaden bevatten maar een deel van de benodigde aminozuren in hun eiwit. Je kunt elke dag de juiste aminozuren binnen te krijgen door deze eiwitbronnen te combineren. Door het combineren van granen met peulvruchten of peulvruchten met noten/zaden of noten/zaden met granen zorg je voor een goede samenstelling van de juiste aminozuren in je eiwitten.
Noten bestaan uit eiwitten (een goede bron voor het aminozuur lysine), vezels, verschillende antioxidanten en onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten ze ook vitamine E, B1, calcium en ijzer. Noten bevatten veel vet maar het zijn bijna allemaal onverzadigde vetten. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van noten het risico op coronaire hartziekten, beroertes en kanker verlaagt. Elke dag ongeveer 25-30 gram (ongezouten) noten is daarom een hele waardevolle aanvulling op je dieet. Het is best lastig om in te schatten hoeveel 30 gram is en gebruik daarom de eerste keer een weegschaal om het af te wegen, want hoewel noten gezond zijn bevatten ze veel energie, gemiddeld tussen de 600 en 700 kcal per 100 gram, in vergelijking met broccoli 34 kcal per 100 gram. Voorbeelden van noten zijn: pecannoten, macadamianoten, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, amandelen, walnoten en pinda’s. Alhoewel pinda’s officieel niet onder noten vallen maar onder peulvruchten, lijken ze qua samenstelling wel op noten. Dus een boterham met pindakaas of notenpasta is ook zeker een goede optie.
Als voorbeeld: Iemand van 70 kg heeft per dag 73 gram eiwit (=ADH) nodig. Dit komt neer op 520 gram tofu per dag nodig of 22 sneetjes brood of van linzen 650 gram per dag of van cashewnoten 390 gram. Als je 260 gram tofu (3/8 ADH), 3 boterhammen ((1/8 ADH) gebruikt met daarbij 240 gram linzen (1/4 ADH) en 50 gram cashewnoten (1/8 ADH) heb je de juiste en voldoende eiwitten voor die dag. Het is belangrijk om goed te combineren en er zijn genoeg mogelijkheden. Een goede manier om te controleren of je voeding voldoende essentiële aminozuren bevat is door dit bij te houden op een website die voedingswaardes inclusief aminozuren uitrekent, bijvoorbeeld het Engelstalige cronometer.com.
- granen met peulvruchten
- peulvruchten met noten/zaden
- noten/zaden met granen
- soja of quinoa of boekweit