Sticky cauliflower (bloemkool) met tofu


Ingrediënten: 4 personen

Sticky saus

  • 125 gram sojasaus
  • 80 gram agavesiroop
  • 125 gram rijstwijn (mirin)
  • 3-4 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 teaspoon uienpoeder
  • 2 tablespoon maïzena


Tofu en bloemkool

  • 1 bloemkool in kleine roosjes gesneden
  • 375 g stevige tofu
  • 200 gr rijstmeel
  • 200 ml water
  • 2 tablespoons geroosterde sesamzaadjes
  • 2 tablespoons maïzena
  • 2 tablespoons geroosterde sesamolie
  • 1/2 teaspoon witte peper
  • 1 teaspoon backing soda
  • 1 teaspoon zout
  • 1 bos lente ui
  • geroosterde sesamzaadjes om er aan het einde over heen te strooien 


Bereiden:

Zet je pan op een keukenweegschaal en doe hierin 125 gram sojasaus, 80 gram agavesiroop en 125 gram rijstwijn. Voeg vervolgens 3-4 fijngehakte teentje knoflook en 1 teaspoon uienpoeder toe in een pan en verhit het mengsel. Meng 2 tablespoons maïzena met 1 eetlepel water, goed roeren. Voeg dit toe aan de saus in je pan. Laat 1-2 minuten doorkoken tot het aan een lepel kleeft, blijf heel goed roeren! Zet het vuur uit en zet opzij tot het klaar is voor gebruik. Het kan van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard.

Meng in een grote kom 200 gr rijstmeel, 2 tablespoons geroosterde sesamzaadjes, 2 tablespoons maïzena, 1/2 teaspoon witte peper, 1 teaspoon backing soda en 1 teaspoon zout. Voeg dan 200 ml water en 2 tablespoons geroosterde sesamolie toe en roer tot een dik beslag. Snij 1 bloemkool in kleine roosjes en schep voorzichtig door het beslag. Strooi eventueel extra rijstmeel om het beslag dikker te maken.
Oven voorverwarmen op 200 graden. Schep de bloemkool met een grote lepel op een bakplaat met pakpapier. Zorg ervoor dat er niet te veel beslag afdruipt en op de bakplaat komt te liggen, dit wordt hard. Bak 15 minuten, draai dan om en bak nog eens 10 minuten of tot de coating knapperig en goudbruin is. Dus totaal 25-30 minuten in de oven.

Snij de 375 gram stevige tofu in plakjes van 1/2 cm snijden en doe deze in de airfryer op 200 graden totaal 10-12 min, tussendoor even omgooien. Vervolgensde plakjes weer in kleinere reepjes snijden. (Of bak de tofu reepjes in een koekenpan of doe de plakjes tussen bakpapier tussen de vlakgrill).

Maak de stickysaus heet. Verhit ook een hele grote pan (bijvoorbeeld hapjespan of wok) en zet het vuur uit. Doe de bloemkool en de tofu in de pan/wok en voeg de en de hete saus toe. Roer door elkaar. Stooi dan de lente-ui en de sesamzaadjes er over. 

Lekker in combinatie met quinoa, zilvervlies rijst, rode rijst, volkoren couscous, parelgort of bulgar. 

Dit gerecht bevat 20 gram agavesiroop (suiker) per persoon.

Tip: Veel recepten op internet werken Amerikaanse en Engelse maten en het is handig om een setje maatlepels (teaspoons en tablespoons) aan te schaffen. Hierdoor voeg je ook altijd dezelfde hoeveelheden toe. Voor een paar euro overal te koop.


meer lekkere recepten



 
 
 
 
E-mailen
Map