Shirataki noedels met ‘ei’ en groenten


Konjac/Shirataki noedels zijn caloriearm (38 kJ / 9 kcal per 100g) en koolhydraatarm (0,6g per 100g). Ze worden gemaakt van de vezels van de konjac plant. Omdat ze neutraal van smaak zijn, is het een heel goed alternatief voor mie. Te koop bij toko's en aziatische supermarkten in 2 variaties: dikke en hele dunne noedels. Kies voor dit gerecht de dunne variant.

Ingrediënten voor 2 personen:  

Noedels met groenten

  • 225 gram fijne shirataki (konjac) noedels
  • 1/2 eetlepel rijstolie
  • 2 gesnipperde uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram peultjes
  • 150 gram wortel julienne (fijne reepjes)
  • 250 gram champignons
  • 1 paprika
  • 1 eetlepels geroosterde seamzaadjes
  • 4 eetlepels cashewnoten 
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 teaspoon kerriepoeder
  • 1 teaspoon uienpoeder
  • 1 teaspoon gemberpoeder of verse gemberwortel

Vegan ei

  • 175 gram tofu
  • 1 eetlepel plantaardige margarine
  • 1 teaspoon knoflookpoeder
  • 1 teaspoon uienpoeder
  • 1 teaspoon kerriepoeder
  • ½ teaspoon kurkuma (geelwortel)
  • ½ teaspoon zwart zout (Kala Namak, dit zout is gezwaveld en zorgt voor de typische ei smaak)
  • beetje peper

Maak eerst het vegan-ei: Prak 175 gram tofu met een vork in kleine stukjes. Verwarm 1 eetlepel margarine in een koekenpan maar hou de temperatuur laag. Doe de tofu in de pan en voeg de kruiden toe: 1 teaspoon knoflookpoeder1 teaspoon uienpoeder1 teaspoon kerriepoeder½ teaspoon kurkuma (geelwortel), ½ teaspoon zwart zout Kala Namak en een beetje peper. Meng alles goed door elkaar.

Bereid de groenten: Verhit 1 eetlepel rijstolie in een hapjespan of wok. Snij 250 gram champignons in plakjes en bak ze in de olie. Voeg dan de 2 gesnipperde uien, 4 teentjes fijngesneden knoflook, 150 gram wortel julienne en 1 paprika in fijne reepjes toe. Bak tot alles beet gaar is. Daarna 4 eetlepels ketjap, 1 teaspoon uienpoeder, 1 teaspoon kerrie en 1 teaspoon gemberpoeder toevoegen en goed mengen. Maak ondertussen 200 gram sugar snaps schoon en kook ze 4 min. Voeg de sugar snaps op het laatste moment toe aan de andere groenten. 

Haal 225 gram shiratika noedels uit de knoop en was ze met warm water. Doe de noedels, het vegan ei en 4 eetlepels cashewnoten bij de groenten en meng alles goed door elkaar. Strooi er tot slot 2 eetlepel geroosterde sesamzaadjes overheen. Eet smakelijk.

Shirataki noedels zijn witte, doorzichtige noedels gemaakt van de wortelknol van de konjak plant. De noedels zijn glutenvrijkoolhydraatarm, rijk aan vezels en bevatten weinig calorieën.  Shirataki noedels zijn te koop bij de Jumbo en asian/oriental supermarkten.

Tip: Veel recepten op internet werken Amerikaanse en Engelse maten en het is handig om een setje maatlepels (teaspoons en tablespoons) aan te schaffen. Hierdoor voeg je ook altijd dezelfde hoeveelheden toe. Voor een paar euro overal te koop.

meer lekkere recepten
 
 
 
 
E-mailen
Map