Nasi met saté van gerookte tofu


Ingrediënten voor 2 personen: 

Saté
  • 200 gram gerookte Tofu Amandel-Sesam 
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels ketjap
  • ½ teaspoon uienpoeder
  • ½ teaspoon djadé (gemalen gemberpoeder)
  • ½ teaspoon djintan (gemalen komijnzaad)
Satésaus
  • 50 gram pindakaas of amandel-pasta (*)
  • 75 ml water
  • 20 gram santen kokosblok met het kokosvet eraf gesneden (**)
  • ½ teaspoon knoflookpoeder
  • ½ teaspoon uienpoeder
  • sambal naar smaak (½ teaspoon)
  • ketjap naar smaak (1 eetlepel)
Vegan-ei (gaat door de nasi-rijst)
  • 100 gram tofu
  • ½ eetlepel plantaardige margarine
  • ½ teaspoon knoflookpoeder
  • ½ teaspoon uienpoeder
  • ½ teaspoon kerriepoeder
  • ½  teaspoon kurkuma (geelwortel)
  • 1/4 teaspoon zwart zout (Kala Namak, dit zout is gezwaveld en zorgt voor de typische ei smaak)
  • beetje peper
Nasi
  • 200 gram prei fijngesneden
  • 2 eetlepel rijstolie
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ zakje nasikruiden
  • 150 gram ongekookte rode rijst

Saté: Snij 200 gram gerookte Tofu Amandel-Sesam in blokjes. Maak een marinade van 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels ketjap, ½ teaspoon uienpoeder, ½ teaspoon djadé en ½ teaspoon djintan. Laat de tofu minimaal 1 uur marineren. Zet in de koelkast tot gebruik. Bak daarna de tofu op een vlakgrill of grillpan tot ze mooi warm en mooi van kleur zijn. Of bak ze 8 min in de airfryer op 200 graden.

Satésaus: Maak de satésaus door 50 gram pindakaas of amandel pasta (*) op te lossen in 75 ml warm water.  Snij 20 gram santen kokosblok zonder vet (**) in stukjes en voeg dit toe. Dan ½ teaspoon knoflookpoeder, ½ teaspoon uienpoeder en ketjap en sambal naar smaak toevoegen. Vervolgens alroerende verwarmen.

Vegan-ei: Prak 100 gram tofu met een vork in kleine stukjes. Verwarm ½ eetlepel margarine in een koekenpan maar hou de temperatuur laag. Doe de tofu in de pan en voeg de kruiden toe: ½ teaspoon knoflookpoeder½ teaspoon uienpoeder½ teaspoon kerriepoeder½ teaspoon kurkuma, iets minder dan ½ teaspoon zwart zout Kala Namak en een beetje peper. Meng alles goed door elkaar.

Nasi: Kook 150 gram rode rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (15 min). Doe in een wok of hapjespan 1 eetlepel rijstolie en pers 3 teentjes knoflook en heel kort even fruiten. Voeg dan 200 gram prei toe en bak dit mee. Vervolgens de nasikruiden en de rijst bij de prei en meng alles goed. Voeg het vegan-ei toe en meng alles.

Erg lekker om bij de nasi zeewiersalade en/of komkommer te eten. Eet smakelijk.

(*) Je kunt de pindakaas vervangen door amandel-pasta. Amandelen bevatten minder vervaardigde vetten, minder koolhydraten en meer eiwitten dan pinda’s.

(**) Snij het kokosvet van het santen blok en gebruik dit niet! Kokosvet bevat heel veel verzadigde vetten. Door het kokosvet van het santen blok te snijden heb je per persoon een besparing gedaan van 90 kcal en 10 gram verzadigd vet. 

Tip: Maak vegan-ei gelijk van een hele verpakking tofu. Wat je niet gebruikt kan je in porties invriezen. 

Tip: Veel recepten op internet werken Amerikaanse en Engelse maten en het is handig om een setje maatlepels (teaspoons en tablespoons) aan te schaffen. Hierdoor voeg je ook altijd dezelfde hoeveelheden toe. Voor een paar euro overal te koop.

meer lekkere recepten


 

 
 
 
 
E-mailen
Map