Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snij de 400 gram champignons in plakjes en bak ze in 1 eetlepel rijstroken. Doe 1 eetlepel rijstolie in een andere ruime pan en bak hierin 2 gesnipperde ui en 6 teentjes knoflook en voeg daarna de 300 gram plantaardig gehakt toe. Rasp 1 courgette en bak dit 4 - 5 minuten mee met het gehakt. Voeg vervolgens toe, 210 gram tomatenpuree, 4 eetlepels gedroogde basilicum, 2 eetlepel gedroogde peterselie en zout, bak dit 2 min mee. Voeg dan 400 ml sojamelk ongezoet en 250 ml rode wijn toe. Breng het geheel al roerende aan de kook en laat het 2 - 3 min. zachtjes koken. Neem een ingevette ovenschaal (1,5 liter). Doe eerst een laagje saus in de schaal en daarbovenop verse basilicumblaadjes dan volkoren lasagnebladen en dan een laagje champignons, herhaal dit en eindig met een laagje saus (saus-basilicum-lasagne-champignons-saus-basilicum-lasagne-champignons-saus).
Maak dan de witte saus. Meng hiervoor 30 gram witte bloem met 30 gram vloeibare bakboter en voeg al roerend beetje bij beetje 250 ml sojamelk ongezoet toe. Voeg pas extra sojamelk toe als de vorige sojamelk helemaal is opgenomen. Roer tot een gladde, gebonden dikkige saus. Vervolgens 4 eetlepels plantaardige Parmezaanse kaas toevoegen en roeren. Witte saus over de lasagne verdelen. Dan 10 mini tomaatjes halveren en boven op de witte saus leggen en wat verse blaadjes basilicum.
Bak de lasagne in de oven in 40 - 50 min op 180 graden. Eet smakelijk.
(*) In dit recept is gewerkt met plantaardig gehakt. Er zitten grote verschillen tussen de merken die je kunt kopen. Het advies is om er een te kiezen met veel eiwitten en weinig verzadigd vet.