Rijstevlaai


Ingrediënten:

  • 100 ml + 900 ml amandelmelk
  • 150 gram dessertrijst 
  • 25 gram + 75 gram suiker
  • 25 gram vanillesuiker
  • Rasp van 1 citroenschil
  • 7 gram gedroogde gist (= 1 zakje)
  • 125 gram tarwebloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 75 gram zachte plantaardige boter
  • een beetje zout
  • 60 gram aquafaba = vocht van potje kikkererwten. Klik hier voor meer informatie.
  • vegan slagroom (Alpro cuisine om op te kloppen)
  • vegan chocolade vlokken


Bereiden:

Verwarm 100 ml amandelmelk melk tot lauwwarm. Niet te heet maken, dan werk de gist niet. Haal van het vuur en doe hierin 7 gram gedroogde gist en 25 gram suiker erin. Laat even rusten tot het begint te gisten.

Breng 900 ml amandelmelk aan de kook en voeg 150 gram dessertrijst, 75 gram suiker en 25 gram vanillesuiker toe. Laat de rijst 12 min zachtjes koken. Roer regelmatig en voeg citroenrasp toe. Dan laten afkoelen tot lauw

Doe de 125 gram tarwebloem en 100 gram amandelmeel en een beetje zout in een grote kom. Roer dit doorelkaar. Dan 75 gram zachte boter toevoegen en schenk de gist erbij. Roer goed door elkaar. Dek dek de kom af en laat het ongeveer een half uur rusten. Zet het NIET op een te koude plek.

Verwarm de oven voor op 180°C. 

Vet een springvorm/vlaaivorm van 24-27 cm in met een beetje margarine. Bekleed de vorm met het deeg en maak een opstaande rand van 2-4 cm. 

Klop de 60 gram aquafaba goed stijf, dit duurt ongeveer 5 minuten. Nog nooit met aquafaba gewerkt? Klik hier. Meng de aquafabe voorzichtig door de paprijst tot een luchtig mengsel en schenk het op het deeg. Als je voor een vlaaivorm kiest kan je wat rijstepap overhouden. 

Bak gedurende 30 minuten (vlaaivorm) tot 40 minuten (springvorm) tot de taart goudbruin en gaar is. Laat de taart heel goed afkoelen.  Maak de taart af met slagroom en chocolade vlokken. 

meer lekkere recepten

 

 
 
 
 
E-mailen
Map