Dit recept is voor een bakvorm van 20 x 28 cm (met losse bodem).
Ingrediënten deeg:
Ingrediënten vulling:
Ingrediënten garnering:
Bereiding deeg:
Doe in een kom 300 gram bloem, 40 gr witte basterdsuiker, 110 gr donkerbruine basterdsuiker, 1 zakje is (16 gr) Backin,1 table spoon met een heel klein kopje speculaaskruiden en ¼ teaspoon.
Snijd de 210 gram koude boter in kleine blokjes van ongeveer 1,5 cm. Roer het door het door het meel. Dan met hand kneden totdat de boter goed is opgenomen en er een deegbal ontstaat.
Bestuif werkblad en maak 2 ballen van 310 en 350 gr. Leg buiten de koelkast weg tot gebruik, maar laat het bij warm weer niet te zacht worden.
Bereiding vulling:
Verkruimel 350 gr amandelspijs in kleine stukken in de kan of schaal
Smelt de 30 gr boter in een theekopje in magnetron op een lage stand. De boter mag niet heet worden, alleen smelten. Voeg dan 2 table spoons met amandelmelk toe. Meng tot de spijs smeuïg is en alle harde spijsklontjes weg zijn. Het beste kan je dit met je handen doen, dan kan je goed voelen of alle klontjes weg zijn. Zet weg, niet in de koelkast.
Zet de oven aan op voorverwarmen 175 C boven en onder warmte.
Verdere bereiding:
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Neem de grootse bal met deeg en bekleed de vorm. Doe hier vervolgens de amandelspijs op.
Bestrooi een stuk bakpapier met bloem en rol de kleinere deegbal met een deegroller tot een maat van 20x28 cm. Strooi ook wat bloem aan de bovenkant tegen het plakken. Knip 1 cm van de rand al het bakpapier weg. Leg het bakpapier met het deeg op een snijplank, deze dient als draai hulp. Zet de snijplank tegen lange kant van de bakvorm aan. Draai in een keer om zodat het deeg op de spijs komt. Haal dan het bakpapier weg. Heb je wat scheurtjes? Dan even met wat amandelmelk wegwerken.
Decoratie:
Smeer de bovenkant van het deeg in met amandelmelk.
Verdeel de amandelen gelijkmatig in 6 rijtjes van 5 en druk de 30 amandelen iets in het deeg. Of kies voor een bloementje motief. Zie foto hier beneden.
Bakken:
Baktijd 25-35 min en temperatuur 175 o C
Kijk na 25 min om de 5 minuten naar de kleur.
Snijden:
Laat ongeveer 5 min afkoelen. Maak voorzichtig met een lang dun scherp mes, horizontale 1,5 cm ondiepe verdeel-kerven voor de porties.
Als de speculaas 30 min verder is afgekoeld verder volledig insnijden met een verticale zaagbeweging. Laat de speculaas volledig afkoelen alvorens het in een koektrommel te doen. Duurt een aantal uren.
Geniet ervan!
Gevulde speculaas met bloementjes decoratie