Op deze website wordt ook antwoord gegeven op veel gestelde vragen over een gezond plantaardige dieet. Hoe zorg je ervoor dat je met alleen plantaardig eten de juiste voedingstoffen binnen krijgt? Hoe kan je tekorten voorkomen? Moet je voedingssupplementen gebruiken? Welke vitamine zijn nodig voor een goede gezondheid? Kan je ook gezondheidsvoordeel halen uit je vegan dieet? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.
Op de website staan ook menu's en recepten die naast gezond ook lekker zijn. In de menu's en de recepten zijn de 10 adviezen in de prakijk gebracht. Wil je meer achtergrondinformatie over de 10 adviezen? Ga dan naar de pagina’s over de verschillende voedingstoffen. Bij bronnen vind je een overzicht van de gebruikte literatuur en websites.
Er is volop keuze in fruit zoals appels, peren, banaan, bessen, aardbeien, druiven, kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines, sinaasappels en olijven. Kies ook regelmatig voor rood fruit. Rood fruit bevat relatief veel antioxidanten en vaak veel vitamine-C. Een tekort aan antioxidanten versnelt het verouderingsproces. Neem fruit bijvoorbeeld bij je ontbijt, door een salade en als tussendoortje. Fruit bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine & mineralen, koolhydraten en voedingsvezels. Voedingsvezels zijn essentieel voor het goed functioneren van de darmen.
Er is ruime keus in groenten zoals andijvie, sla, spinazie, postelein, courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, maïs, rode bieten, wortelen, knolselderij, radijs, aardappelen, bloemkool en allerlei koolsoorten. Eet bijvoorbeeld groenten bij je lunch als salades of soep en bij je hoofdmaaltijd. Groenten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine & mineralen en voedingsvezels.
Onder peulvruchten vallen o.a. kikkererwten, spliterwten, bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, linzen, limabonen, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen. Van peulvruchten worden ook producten gemaakt zoals vleesververvangers, soja yoghurt, tofu, tempé, taugé en hummus. Er is een groot verschil in kwaliteit van kant en klare vleesvangers. Let vooral op de hoeveelheid verzadigde vetten. Doperwten vallen officieel ook onder peulvruchten maar bevatten relatief weinig eiwitten. Peulvruchten zijn een belangrijke bron voor eiwitten, koolhydraten, vitaminen & mineralen en voedingsvezels.
Quinoa en boekweit lijken op qua samenstelling op granen maar vallen officieel onder zaden. Ze zijn een goed alternatief voor bijvoorbeeld rijst. Volkoren granen, quinoa en boekweit zijn een goede bronnen voor eiwitten, koolhydraten, vitaminen & mineralen en voedingsvezels.
Voorbeelden van noten zijn pecannoten, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, amandelen, paranoten, macadamianoten en walnoten. De pinda is een peulvrucht, maar lijkt qua samenstelling op noten. Gebruik noten bijvoorbeeld als tussendoortje, in salades, verwerk cashewnoten als basis van een saus of neem een boterham met notenpasta. Gebruik bijvoorkeur ongezouten en ongebrande noten. Noten en pinda's bevatten de voedingsstoffen eiwitten (een goed bron voor het aminozuur lysine), vitaminen & mineralen en vetten. Noten en pinda's bevatten veel vetten, ongeveer 50%, maar het zijn bijna allemaal gezonde onverzadigde vetten. Vetten spelen een belangrijke rol bij de opname van vitaminen.
Plantaardige oliën en margarine worden gemaakt uit noten, zaden en sommige vruchten. Er zitten heel veel vetten in. Je hebt er niet veel van nodig. Zeker als je ook verse noten, zaden, olijven en avocado gebruikt. Als je olie of margarine gebruikt ga dan voor de beste keus. Lees voor de onderbouwing van de onderstaande adviezen vetten.
Lees voor de onderbouwing van bovenstaande adviezen vetten.
De omega 3-vetzuren EPA, DHA en ALA zijn erg belangrijk voor je gezondheid. De aanbevolen hoeveelheid per dag voor EHA+DHA omega 3-vetzuur (dus samen) is 200 milligram per dag. De enige goede plantaardige bron voor EPA en DHA zijn algen. Je kunt hiervoor capsules van algenolie toevoegen aan je dagelijks dieet. De aanbevolen hoeveelheid ALA omega 3-vetzuur per dag is 2-3 gram. Lijnzaad en walnoten zijn een goede bronnen voor het ALA omega 3-vetzuur. Lijnzaadolie mag niet verhit worden. Overmatig gebruik van gebroken lijnzaad wordt afgeraden want het zaad bevat cyanogene glycosides. Een te grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier. Voor lijnzaadolie geldt dit niet. Het eten van 28 gram lijnzaad per dag wordt als veilig beschouwd. Dit zijn 2 tot 3 afgestreken eetlepels. Voor kinderen tot 20 kilo geldt een maximum van 8 gram lijnzaad per dag.
Meer uitgebreide informatie kan je lezen bij vitaminen & mineralen.
Meer uitgebreide informatie kan je vinden bij vitaminen & mineralen.
Gebruik zo min mogelijk (liefst geen) geraffineerde of toegevoegde suikers. Aan veel producten wordt suiker toegevoegd zoals aan frisdrank, verpakte vruchtensappen, koek, snoep, chocolade, zoet broodbeleg. Suiker wordt ook toegevoegd aan ketchup, groenten- en fruitconserven. Geraffineerde en toegevoegde suikers bevatten veel loze koolhydraten. Loze koolhydraten bevatten wel calorieën maar weinig vezels en voedingstoffen. Loze koolhydraten zijn producten die je lichaam nagenoeg niets gezonds opleveren maar wel de kans op overgewicht en ziekten vergroten.
Neem voldoende water. Water zit in veel producten zoals in koffie en (liefst) thee maar bijvoorbeeld ook in soep, plantaardige melk en yoghurt of vers fruit. Drink water puur of maak je eigen watertje met een smaakje door fruit toe te voegen.
Wil je alle adviezen altijd bij de hand hebben? Hier kan je ze gratis downloaden.